top of page

Over kosten, investeringen, studiefinanciering en fiscale aftrekbaarheid

Studeren kost geld


Studeren is investeren in je (eigen)waarde en je studie- en loopbaanopbouw.  
Maar per land gelden andere regels. Verdiep je goed in de mogelijkheden als je besluit om te gaan studeren. Op deze pagina vind je een aantal bronnen met nuttige informatie. 

Studiefinanciering in Nederland

 In het kort

Doe je een voltijd of duale opleiding aan hbo of universiteit? Of ben je 18 jaar of ouder en zit je op het voortgezet onderwijs of het mbo (bol)? Meestal heb je dan recht op geld van de overheid.


Mbo, hbo of universiteit

Voor mbo, hbo of universiteit kun je studiefinanciering aanvragen. Als je recht hebt op studiefinanciering, krijg je ook het studentenreisproduct. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.


https://duo.nl/particulier/geld-voor-school-en-studie/index.jsp 

Tegemoetkoming in kosten


Kosten die je maakt zijn niet altijd 'what you see is what you pay'. 


Er zijn mogelijkheden om kosten terug te brengen, kosten te besparen of kosten (deels) terug te krijgen. Ook kosten die je maakt voor loopbaanonderzoek.

  

Ben je scholier dan kun je verwezen worden door je school. Scholen hebben uren en budget gereserveerd voor externe begeleiding. Bespreek het met je ouders.


Ben je eigenlijk nog student en je vult jaarlijks je belastingteruggave in omdat je inkomen hebt uit arbeid en niet uit studiefinanciering dan kun je kosten voor studiekeuzebegeleiding wellicht opgeven. 


Mijn loopbaanbegeleiding is cursorisch opgebouwd. Je leert vooral met als doel om loopbaansucces te vergroten. Omdat het accent op leren en studeren ligt wordt deze begeleiding ook gezien als opleiding en valt het fiscaal onder scholings- en opleidingskosten. Er is wel een drempel namelijk € 250-. 
Vraag het na bij je belastingadviseur.

Studeren in het buitenland

Ik sta in contact met een aantal professionele  tussenpersonen en adviesbureaus die je helpen met alle zaken te regelen voor als je je studie voortzet in het buitenland. Afhankelijk van met wie je zaken doet krijg je daar alle adviezen. Maak er in elk geval een stevig agendapunt van en zorg dat je op tijd ALLES weet over zowel maandelijkse als jaarlijkse kosten,  tegemoetkomingen en opbrengsten! 


Hier kun je je al inlezen: 

https://www.wilweg.nl/financiering

https://www.nuffic.nl/onderwerpen/ 

Beurzen en fondsen

Bron : wilweg (klik)
 

Studie na Hulanda
Vanuit het Caribisch gebied naar Nederland gaan om te studeren

Studie en inkomen uit werk

Je kunt je studiekosten lager houden als je maandelijks inkomen hebt uit werk. Vraag er naar als je de situatie ter plekke kent. Er zit een drempel aan voor wat je mag bijverdienen maar vele vele studenten combineren studie met een baan(tje) of training geven tegen vergoeding.
 

Wat is de relatie met Van Mulken Training

Marlou van Mulken is mijn partner. Zij factureert voor mij. Marlou is als zelfstandig ondernemer werkzaam in het MBO onderwijs, voor bedrijven en Vluchtelingenwerk. Voor de belastingdienst zijn wij een eenheid. 


Omdat ik nog in het part time in het onderwijs werk vindt facturering plaats op naam van fiscale partner Van Mulken Training.

bottom of page